Kto odkrył kakao?

Czy kakaowiec to owoc?

cacahuatl [kaˈka. wat͡ɬ]), ziarno kakaowe – nasiona z owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao). W jednym owocu znajduje się 20–60 nasion okrytych śluzowatym miąższem. Pierwotnie mają barwę purpurową do fioletowej, ale po osuszeniu są czekoladowo-brunatne.

Jaka czekolada była pierwsza?

Na początku XIX wieku Coenraad van Houten stworzył prasę do usuwania tłuszczu z ziaren. To właśnie ten wynalazek sprawił, że udało mu się uzyskać czyste masło kakaowe. Wytwarzano z niego bloki, które następnie mielono w celu uzyskania kakao w proszku. Czekolada w formie stałej pierwszy raz pojawiła się w 1849 roku.

Kto jest największym producentem kakao?

Ponad 70 proc. ziaren kakaowca na świecie pochodzi z czterech krajów afrykańskich: Ghany, Nigerii, Kamerunu oraz Wybrzeża Kości Słoniowej – stamtąd czerpie kakao np. rodzimy, popularny Wawel. Pozostałymi znaczącymi producentami kakao są: Indonezja, Brazylia, Peru oraz Ekwador. 12 gru 2019